Dona i religió


Placer Femenino és un documental necessari. Un documental que servirà d'inspiració a moltes dones i les enfortirà per lluitar per l'autodeterminació de la seva sexualitat. És l'últim treball que la directora suïssa Barbara Miller va presentar en la Setmana de la Crítica del Festival de Locarno (Suïssa). Està centrat en l'alliberació de la sexualitat femenina al segle XXI i creat arran del seu anterior projecte Voces Prohibidas (2012), el qual la va ajudar a descobrir que molt sovint les dones no són lliures d'expressar-se per por a la discriminació. Segons explica, "Hi va haver un cas a l'Índia fa cinc anys en què una jove va ser violada en grup, després la van deixar morir als carrers. Aquest incident la va estremir. I la va portar a voler descobrir quines estructures universals estan darrere del fet que les dones, fins i tot avui en dia, no poden celebrar el seu cos i la seva sexualitat lliurement i, si ho fan, en la major part del món són menyspreades, excomunicades o fins i tot amenaçades".


Les protagonistes d'aquest film són: Leyla Hussein, psicoterapeuta i activista social somali que ha sigut víctima de la mutilació genital femenina; Deborah Feldman, una escriptora americana exiliada de la comunitat jueva ortodoxa; Doris Wagner, exmonja que havia sigut violada per un membre del clergat; Rokudenashiko, artista japonesa condemnada per obscenitat, i Vithika Yadav, activista pels drets sexuals i de gènere a l'Índia. Cinc joves empoderades, de diferents llocs del món, que lluiten per canviar les coses, per trencar el silenci d'una societat on els costums religiosos oprimeixen a les dones.
El documental mostra les diverses iniciatives creades per elles i en el seu àmbit, amb les quals ajuden a dones i homes a prendre consciència d'una realitat injusta i opressiva. Una realitat on els llibres sagrats com, l'Alcorà, la Bíblia o el Talmud especifiquen que néixer dona és un càstig i que hem de ser castigades. I també, permeten el maltractament i la violació a les dones pel simple fet de ser-ho. L'Alcorà diu que "El goig de les relacions sexuals és un component essencial de la vida del musulmà; se li promet, entre altres delícies del paradís, el gaudi en companyia de joves verges", i en un altre punt diu que "... Convé allunyar-se de la dona que es trobi en període de menstruació, perquè es considera impura".

Barbara Miller, ja ha treballat en més d'un documental, al War Photographer com a ajudant de direcció i editora i és la creadora de Voces Prohibidas que va ser guardonat amb el Premi d'Amnistia Internacional en el Festival de San Sebastià. Placer femenino va ser premiat en el Festival Internacional de Cine de Locarno i en el Thessaloniki Film Festival.




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Quarantena il·lustrada

La música del futur és digital